Statik IP Adresi Nedir?

Bir Statik IP Adresi elle DHCP sunucusu tarafından atanan bir cihaz yerine biri için yapılandırılmış bir adrestir. Buna statik denir çünkü değişen dinamik IP adresine göre değişmez. Yönlendiriciler, telefonlar, tabletler, masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve IP adreslerini kullanabilen diğer tüm cihazlar, sabit bir IP adresine sahip olacak şekilde yapılandırılabilir. Bu, yönlendiriciler gibi IP adresleri vererek veya IP adresini cihaza manuel olarak yazarak yapılabilir.

Statik IP adresleri, İnternet Servis Sağlayıcıları ISS’leri tarafından belirlenir. Hizmet sözleşmenizin niteliğine bağlı olarak, ISP’niz size statik bir IP adresi atayabilir veya vermeyebilir. Seçeneklerinizi daha sonra açıklayacağız, ancak şimdilik statik bir IP adresinin ISP sözleşmenize değer kattığını varsayalım.

Statik bir IP adresi IPv4 veya IPv6 olabilir. Bu durumda anahtar kriterler sabittir. Bazı günler, ağın her donanımı için benzersiz bir statik IPv6 adresimiz olabilir. Henüz o aşamada değiliz. şimdilik, kalıcı adresler için genellikle statik IPv4 adresleri kullanıyoruz.

Statik IP
Statik IP

 

Neden Statik IP Adresi Kullanırsınız?

Statik bir IP adresi hakkında düşünmenin başka bir yolu, bir e-posta adresi veya fiziksel bir ev adresi gibi bir şey düşünmektir. Bu adresler değişmez – statiktirler – ve bu, birisiyle iletişim kurmayı veya bulmayı kolaylaştırır. Benzer şekilde, evden bir web sitesi barındırıyorsanız, ağınızda bir dosya sunucunuz varsa, ağdan güç alan yazıcılar kullanıyorsanız, belirli bir aygıta bağlantı noktaları gönderiyorsanız, bir yazdırma sunucusu çalıştırıyorsanız veya uzaktan çalışıyorsanız Benzer şekilde, erişim programlarını kullanırken sabit bir IP adresi yararlıdır. .

Statik bir IP adresi asla değişmediğinden, diğer cihazlar her zaman kullandıkları cihazla nasıl iletişim kuracaklarını bilirler. Örneğin, bir ev ağındaki bir bilgisayar için statik bir IP adresi ayarlanmışsa. Bir bilgisayara belirli bir adres bağlandığında, bazı gelen isteklerin her zaman doğrudan o bilgisayara iletilebilmesi için bir yönlendirici kurulabilir, örneğin bilgisayar FTP üzerinden dosya paylaşıyorsa FTP istekleri. Örneğin, bir web sitesi barındırıyorsanız, statik bir IP adresi kullanmamak (değişen dinamik bir IP kullanarak) can sıkıcıdır, çünkü bilgisayarın karşılaştığı her yeni IP adresiyle, istekleri iletmek için yönlendirici ayarlarını değiştirmeniz gerekir.

Bu yeni adreste yok saymak, yönlendiricinin ağdaki hangi cihazın web sitesine hizmet verdiği hakkında hiçbir fikri olmadığı için web sitenizi kimsenin ziyaret edemeyeceği anlamına gelir. İşyerinde statik bir IP adresine bir başka örnek, DNS sunucularıdır. DNS sunucuları, cihazların her zaman kendilerine bağlanabilmesi için statik IP adresleri kullanır. Sık sık değişiyorlarsa, İnternet’e erişmek için bu DNS sunucularını yönlendiricinize veya bilgisayarınıza düzenli olarak kurmanız gerekecektir. Statik IP adresleri, cihazın alan adına erişilebilir olduğunda da yararlıdır. Örneğin, çalışma alanı ağındaki dosya sunucusuna bağlanan bilgisayarlar, sunucuya her zaman ana bilgisayar adı yerine bağlanmak için sunucunun statik IP’sini kullanacak şekilde ayarlanabilir.

DNS sunucusu arızalı olsa bile, bilgisayarlar dosya sunucusuyla IP adresi üzerinden iletişim kurdukları için yine de dosya sunucusuna erişebilirler. Windows Uzak Masaüstü gibi uzaktan erişim uygulamaları ile statik bir IP adresi kullanmak, bu bilgisayara her zaman aynı adresle erişebileceğiniz anlamına gelir. Bir IP adresi kullanırken değişen şey, bu yeni adresi uzak bağlantı için kullanabilmeniz için hangi değişiklikleri bilmeniz gerektiğidir.

Statik mi Dinamik mi: Hangisi Daha İyi?

Tüm insanlar ve tüm fırsatlar için mükemmel bir IP adresi çözümü yoktur. Bazen bir bilgisayar veya cihaz için statik bir IP adresi kullanmak en iyisidir. Bazen dinamik bir IP adresi en iyi sonucu verir. Dinamik veya statik IP adreslerinin sizin için en iyisi olup olmadığı, bağlantının doğasına da bağlıdır. Statik bir IP adresi bir işletme ile ilgilidir, dinamik bir IP adresi ise bir ev ağı için uygundur.

Avantajları

Sunucu Barındırma: Bir web sunucusunu, e-posta sunucusunu veya başka bir sunucu türünü barındırıyorsanız, statik bir IP adresine sahip olmak, kullanıcıların DNS aracılığıyla arama yapmasını kolaylaştırır. Pratik olarak konuşursak, statik bir IP adresiniz varsa, müşteriler web sitelerine ve hizmetlerine daha hızlı erişebilir.

Kolay Uzaktan Erişim: Statik IP adresi, Sanal Özel Ağ (VPN) veya diğer uzaktan erişim programlarını kullanarak uzaktan çalışmayı kolaylaştırır.

Daha güvenilir iletişim: Statik IP adresleri, telekomünikasyon veya diğer sesli ve görüntülü iletişimler için İnternet Üzerinden Ses Protokolü’nün (VoIP) kullanımını kolaylaştırır.

İyileştirilmiş DNS desteği: Statik IP adreslerinin DNS sunucularıyla yapılandırılması ve yönetilmesi çok daha kolaydır.

Daha güvenilir konum belirleme hizmetleri: Statik IP adresleriyle hizmetler, IP adresini fiziksel konumuyla eşleştirebilir. Örneğin, statik bir IP adresine sahip yerel bir hava durumu hizmeti kullanıyorsanız, bunun yerine bir sonraki şehirde hava durumu raporlarını alma olasılığınız daha yüksektir.

Dezavantajları

Statik IP’lerin saldırıya uğrama olasılığı daha yüksektir: Statik IP adresleri ile bilgisayar korsanları, sunucunuzun İnternet’te tam olarak nerede olduğunu bilir. Bu onlara saldırmayı kolaylaştırır. Avast Internet Security bu konuda size yardımcı olabilir.

Yüksek maliyet: ISS’ler, özellikle tüketici ISS planlarında, kararlı IP adresleri için genellikle daha fazla ücret alır. İş ISP planları, en azından bir seçenek olarak sıklıkla statik IP’yi içerir, ancak bunlar son kullanıcının planlarından daha pahalıdır. Bunun ek bir maliyet olup olmadığını sorduğunuzdan emin olun.

Gerçek dünyadaki güvenlik endişeleri: Doğru ağ araçlarına sahip herkes sizin ve bilgisayarınızın yerini belirleyebilir. VPN’ler, örneğin Avast SecureLine VPN, fiziksel konumunuzu gizleyerek endişeyi hafifletmeye yardımcı olabilir.

IP adresinizi nasıl korursunuz, İster Statik ister Dinamik

İnternet IP adresinizin statik veya dinamik olması önemli değil, ISS’niz – ve teknoloji konusunda bilgili kötü adamlar – nerede olduğunuzu ve İnternette ne yapmaya çalıştığınızı neredeyse size söyleyebilir. ۔ Anlık Görüntüler ile IP adresinizi – ne olursa olsun – gizlemek isteyebilirsiniz. Everest Secure line VPN gibi VPN’ler hem güvenliğinizi hem de gizliliğinizi korumaya yardımcı olabilir.

IP Adresi Nasıl Değiştirilir?

İnternet hizmetinizi bir ISS veya kablo şirketi yardımıyla alıyorsanız, çoğu durumda size dinamik bir IP adresi atarlar. Kendi ağınızda, cihazlarınıza varsayılan olarak dinamik IP adresleri atanır. Statik bir IP adresine geçmek genellikle büyük bir sorun değildir. Yönlendiricinizin arayüzüne gidin, statik IP adresi atamak istediğiniz cihazı bulun ve ardından bir tane atayın (genellikle manuel olarak bir sayı yazarak). Ayrıntılar yönlendiriciden yönlendiriciye değişir. Yöneticili bir ağda, bunu yapmak için bir sistem yöneticisine ihtiyacınız vardır.

Windows 11 2022 (Asus/MSI/HP) için BIOS’ta TPM 2.0 Nasıl Etkinleştirilir yazımızı mutlaka okuyun.

Sonuç Olarak

Genel olarak, statik IP adresleri, kendi web sitelerini ve İnternet hizmetlerini barındıran işletmeler için en iyisidir. Statik IP adresleri, VPN aracılığıyla çalışmak üzere oturum açan uzak çalışanlarınız olduğunda da iyi çalışır. Dinamik IP adresleri çoğu kullanıcı için genellikle iyidir. Ucuzdurlar ve genellikle biraz daha az güvenlik riski oluştururlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir