Telegram Nedir?
Telegram Nedir : Rus bir girişimci olan Pavel Durov, çok platformlu bir mesajlaşma hizmeti olan Telegram oluşturan kişidir. İlk olarak 2013’ün sonlarında iOS ve Android’de piyasaya sürüldü ve şu anda tahmini 500 milyon aylık kullanıcısı var. Telegram‘ın kullanıcı tabanı, en büyük rakiplerinden biri bir gizlilik tartışmasına karışırsa büyümeye devam ediyor.
Telegram, anonimlik, gizlilik ve açık kaynaklı bir API’ye odaklanmasıyla ayırt edilir. Resmi Telegram uygulamaları ve web arayüzünün yanı sıra, çok sayıda resmi olmayan müşteri var. Ayrıca, birden fazla cihazın (SMS ile doğrulanmış) aynı hesabı ve aynı cihazdaki birden fazla hesabı kullanmasına izin verir.
Telegram nedir ve nasıl çalışır?
Telegram’ın temel özellikleri diğer çoğu mesajlaşma uygulamasına benzer: diğer Telegram kullanıcılarına mesajlar gönderebilir, topluluk sohbetleri oluşturabilir, telefon görüşmeleri yapabilir, dosya ve çıkartma gönderebilirsiniz. Bununla birlikte, onu diğer sohbet uygulamalarından ayıran birkaç benzersiz özelliğe sahiptir.
Ayrıca, hangi mesajlaşma uygulamasını kullanıyorsunuz: WhatsApp mı, Telegram mı, Signal mi? Yorumlarda belirtebilirsiniz.
Başlangıç olarak, Telegram’ın temel özelliği, uçtan uca şifreleme ile elde ettiği korumadır. Bu, iki yönlü bir iletişimin dışındaki herhangi birinin, ister şirket, ister hükümet, bilgisayar korsanları veya başka biri olsun, neyin gönderildiğini görmesini engelleyen şeydir.
Telegram ise günlük sohbetlerde değil, yalnızca aramalarda şifreleme ve “gizli sohbetler” özelliğini kullanır. Yalnızca şifrelenmiş istemciden sunucuya iletişim vardır. Bu arada, 2016’dan beri daha az güvenli olduğu iddia edilen WhatsApp, mesajlarda, aramalarda ve video görüşmelerinde uçtan uca şifreleme kullandı.
Telegram tamamen gizlilik ve güvenlikle ilgilidir ve Facebook gibi daha büyük şirketlerden etkilenmez.
Telegram’ın artan bulut kullanımı bunun açıklaması. Temel olarak tüm mesajlarınızı ve resimlerinizi güvenli bir sunucuya kaydeder. Telegram, WhatsApp gibi diğer mesajlaşma uygulamalarından çok daha fazla çoklu platform odaklıdır çünkü bunlara bağlı herhangi bir akıllı telefondan erişebilirsiniz.
Kullanıcı adları başka bir koruma özelliğidir. Kullanıcı adınızı telefon numaranız yerine insanlara sunabilirsiniz. Bu, hangi bilgilerin halka açık olduğu ve insanların gelecekte size nasıl ulaşacağı konusunda daha fazla etkiye sahip olmanıza yardımcı olur.
Telegram kullanmak güvenli midir?
Telegram, genel olarak, diğer mesajlaşma uygulamalarının çoğu kadar veya onlardan daha güvenlidir. WhatsApp’ın tüm mesajlaşmalarda uçtan uca şifrelemesinin daha güvenli bir çözüm olduğu iddia edilebilir, ancak gizlilik savunucuları şirketin Facebook bağlantıları tarafından ertelenebilir.
“Gizli sohbetler” seçeneğini kullanırsanız, aynı derecede uçtan uca şifreleme elde edersiniz. Dahası, gizli sohbetlerdeki kullanıcılar mesajları iletemez veya ekran görüntüsü alamaz ve mesajlar kendi kendini imha edecek şekilde yapılandırılabilir. Bir mesajı sildiğinizde, servisteki herkes için silinir ve kullanıcılar sadece kendi mesajlarını değil aynı zamanda diğer kullanıcıların mesajlarını da siler.
Unutulmaması gereken bir diğer nokta da, Telegram’ın iş modelinin bilgilerinizi satmak etrafında dönmemesidir. Şirketin SSS web sitesine göre Telegram, reklamlar veya veri toplama ve paylaşma yoluyla değil, kurucusu ve CEO’su Pavel Durov tarafından finanse ediliyor. Telegram ayrıca aynı makalede iki internet gizlilik ilkesinden biri olarak “kişisel verilerinizi pazarlamacılar, reklamcılar ve diğerleri gibi üçüncü şahıslardan korumaktan” bahseder. Bu, onu Facebook, Google, Amazon ve diğerlerinden bir dizi başka hizmetten ayırıyor.
Son olarak, Telegram kullanıyor olmanız, mesajlarınızın WhatsApp veya başka bir mesajlaşma uygulaması kullanıyor olacağınızdan daha özel veya korumalı olduğu anlamına gelmez. Sunucu tarafı veri ihlalleri yine de olabilir ve son sistem zaten saldırıya uğramışsa şifreleme yardımcı olmaz.
Telegram ücretsiz bir hizmet mi?
Telegram’ın kullanımı ücretsizdir ve şirketin kurucusu ve CEO’su Pavel Durov tarafından desteklenmektedir. 2021’de kuruluş yeni para kazanma tekniklerini kullanmaya başlayacak, ancak sohbetin temel işi açık kalmaya devam edecek.
Herkese açık bire çok sitelerdeki reklamlar (Twitter yayınlarına benzer), iş ekipleri ve ileri düzey kullanıcılar için premium özellikler ve ücretli çıkartma paketleri, yeni para kazanma stratejileri arasında yer alıyor. Bu fonlardan herhangi biri, tüketicilere daha fazla kanal teşhiriyle veya türünün tek örneği etiket paketlerinin yapımcılarına yapılan ödemeler şeklinde iade edilecektir.
Telegram’ı bilgisayarda kullanmak mümkün mü?
Telegram, sohbetleri ve dosyaları dizüstü bilgisayarınız yerine uzak bir sunucuda depolar, böylece web’deki her şeye erişebilirsiniz (gizli sohbetler hariç). Bir web portalı veya çeşitli Chrome uzantıları aracılığıyla kullanılabilir.
Şirket ayrıca API’sini açık kaynaklı hale getiriyor ve geliştiricilerin onu kullanan diğer platformlar için istemciler oluşturmasına izin veriyor. Kullanıcılar ayrıca kendi botlarını, temalarını, etiketlerini ve diğer öğelerini ücretsiz olarak yapabilirler.
Telegram’ın diğer uygulamalarınkilerle örtüşen temel özellikleri, ancak onunla rakipleri arasında birkaç fark var. İşte sizi mesajlaşma uygulamalarını değiştirmeye ikna edebilecek bazı ana özelliklerin hızlı bir özeti.
Gizli görüşmeler
Bir kişiyle uçtan uca şifreli mesajlaşmaya girmek için yukarıda belirtilen gizli sohbetleri kullanabilirsiniz. Ancak tek avantaj bu değil: Gizli sohbetler genellikle kullanıcıların mesajları iletmesini veya ekran görüntüsü almasını engeller. Elbette, herhangi biri ekranın resmini çekmek için başka bir gadget kullanabilir, ancak bu tavsiye edilmez ve başka bir özellik tarafından desteklenir: kendi kendini imha etme zamanlayıcıları.
Kendi kendini yok eden zamanlayıcı
Telegram, süresiz olarak ortalıkta kalmalarını istemiyorsanız, gizli sohbetlerinizdeki mesajlar için kendi kendini imha etme zamanlayıcıları ayarlamanıza olanak tanır. Bir gönderi aldığınızda, kaybolana kadar sabit bir süre sohbette kalır – bir saniye ile bir hafta arasında seçim yapabilirsiniz.
Bunu yapmak için gizlilikle son derece ilgilenmeniz gerekecek – bu, asla bir sohbet günlüğünüz olmayacağı anlamına gelir – ancak bu, Facebook Messenger, WhatsApp ve WeChat’in özlediği güzel bir özelliktir.
Küresel ölçekte mesaj silme
Telegram, kullanıcıların 2019 güncellemesinden sonra diğer kullanıcılar tarafından gönderilen mesajları kaldırmasını sağladı. İnsanları ayıran bir özellik. Mesajlarınızın başkası tarafından silinmesi eğlenceli değildir. Bununla birlikte, etkileşiminiz güvendiğiniz biriyle ise, çevrimiçi etkileşimlerinizi takip etmenin başka bir yararlı yoludur.
Dosya boyutunda sınırlama
Telegram, 2GB’a kadar dosya desteği ile büyük dosyalar gönderme konusunda rekabet üstünlüğüne sahiptir. Bu arada, WhatsApp’ın 16 MB, WeChat’in 100 MB ve Skype’ın 300 MB sınırı vardır. Telgraf dosyaları da buluta kaydedilir ve herhangi bir bilgisayardan erişilebilir.
Kişiselleştirmeler
Telegram, baskın uygulama rengini seçme yeteneği, uygulamanın bağlantıları nasıl açtığı, kullanıcı arayüzünün animasyonları görüntüleyip görüntülemediği ve daha fazlası dahil olmak üzere rakiplerinin çoğunun eksik olduğu bazı özelleştirme seçeneklerine sahiptir. Deneyiminizi geliştirmek için botları kullanmanıza izin veren chatbot entegrasyonu da var. Telegram API’yi kullanarak kendi temalarınızı, botlarınızı ve eksiksiz uygulamalarınızı da oluşturabilirsiniz.
Yeni bir kullanıcıyı duyurmak
Telegram, zaten devre dışı bırakmadıkları sürece, girdiğinizde arkadaşlarınızı bilgilendirir. Bu başka bir gizlilik hatasıdır. Uygulama, kişilerinize ping atmak üzereyken sizi uyarmaz, bu da Telegram’ı gizlice kullanmak isteyenler için büyük bir dezavantajdır.
Durumlar ve hikayeler
Telegram, bazı rakip mesajlaşma uygulamalarının Hikayeler işlevinden yoksundur; bu, bir kişiye açıkça mesaj göndermeden fotoğrafları veya kısa videoları paylaşmanıza olanak tanır. Çoğu insan için bunun gerekli bir işlev olmadığı doğrudur.
Son kullanıcılar
Telegram’ın daha yaygın mesajlara göre en büyük dezavantajı muhtemelen şudur: popülerlik. Milyonlarca kullanıcısına rağmen, Telegram aktif aylık kullanıcılar açısından WhatsApp, Facebook Messenger ve WeChat’i takip ediyor.
Batı’daysanız ve yeni bir dokunuş yaparsanız, muhtemelen WhatsApp’ı Telegram’a tercih edeceklerdir. Başarı popülerliği artırdıkça Telegram, WhatsApp’ı tahttan düşürme girişiminde çetin bir mücadeleyle karşı karşıya.
Telegram kullanmak benim için iyi bir fikir mi?
“Gizlilik” kelimesi, çevrimiçi hizmetler söz konusu olduğunda özellikle çekici değildir. Belirsiz olabilir: onu her zaman hissetmeyiz veya takdir etmeyiz ve mahremiyetimiz ihlal edilene kadar bunu her zaman ciddiye almayız.
Çevrimiçi güvenlik ve gizlilik ihlalleri ile ilgili haberlerden endişe duyan özellikle özel bir kişiyseniz, gizli sohbetlere izin verilen Telegram mutlaka sahip olunması gereken bir şeydir. Diğer popüler mesajlaşma uygulamalarıyla benzer bir deneyime sahip olacaksınız, ancak daha fazla güvenlikle.
Bu, Telegram’ın sizi çevrimiçi dünyanın tüm gizlilik tehditlerinden koruyacağı anlamına gelmez; daha kapsamlı bir görünüm için Android gizlilik kılavuzumuza bakın. Telegram, diğer mesajlaşma uygulamalarının güvenliğinden endişe duyanlar için makul bir popülerlik ve koruma dengesi sağlar.
Aşağıdaki butona tıklayarak uygulamayı Google Play Store’dan ücretsiz olarak edinebilirsiniz; eğer ilgileniyorsanız, bir arkadaşınızla birlikte deneyin. Sizin için doğru olup olmadığını anlamanın en kolay yolu, bir şans vermektir.
I can recommend to visit to you a site on which there are many articles on this question.
Hello,
Club music scene releases:
MP3/FLAC, Label, LIVESETS, Music Videos, TV Series.
Best regards,
0day MP3s